Förra helgen hyllade vi Helmer Sveder och Östen Nilsson, Sven-Erik ”Happy” Johansson, Arne ”i Kôrstan” Nilsson med flera med en minnesplakett från kommunen på Sveders Herrekipering på Kyrkogatan 34.
Kommunalrådet Peter Söderström (S), barnbarnen till Helmer, Thomas Tynander (författare till boken om Allan Mann : Svensken som stred mot Hitler och Stalin), Försvarsministern Pål Jonsson (M) och Arvikapartiets Lars-Olof Gävert höll tal.
Under den tyska ockupationen av Norge, förvandlades Sveders till en avancerad motståndscentral. En underrättelseavdelning som Östen Nilsson och Helmer Sveder byggde upp, med klädbutiken som bas. Vänskapen mellan norrmän och svenskar hade knutits innan kriget bröt ut i Norge 1940, bland annat genom jaktlag och skytteklubbar i gränsområdena, samt idrottsligt utbyte mellan Kongsvinger idrottslag (KIL) och Arvika idrottssällskap (AIS). Helmer Sveder var verkligen en central person inom idrottsrörelsen i Arvika under många år, och han var en av Värmlands bästa fotbollsspelare på sin tid. Även bankmannen Östen Nilsson var idrottare och jägare med mycket kontakter på den norska sidan gränsen.
Gunnar Sønsteby, SOE-agent med agentnummer ”Nr 24”, är aktuell i Norge då filmen om honom hade premiär den 30 oktober. Han blev en central person i den norska motståndsrörelsen och blev Norges mest dekorerade medborgare efter sina insatser under kriget.
Gunnar sa så här om Sveders:
”Hos Sveders fick vi mat och vilade oss innan vi skulle vidare. Men framför allt bytte vi kläder. Det var det viktigaste av allt. Man fick inte väcka uppmärksamhet. Därför fick man vara klädd på ett sätt i Sverige och ett annat i Norge.”
Kurirlinjen mellan Stockholm och Oslo via Arvika, Gunnarskog och Håkerudtomta, precis vid gränsen på den norska sidan, var viktig. På så sätt höll man kontakt med exilregeringen i London. Linjen var även mycket viktig för Special Operations Executive (SOE). SOE:s huvudsakliga uppgift var att bedriva spionage, sabotage och rekognoscering i de av axelmakterna ockuperade områdena i Europa, samt att stödja de lokala motståndsrörelserna.
”For meg betydde det alt. Jeg var avhengig av kontakt med Stockholm i Oslo, og vi var helt avhengig av en sikker rute. Den fant vi over her,” sa Sønsteby i en intervju med NRK 2004.
Länkar:
- Sveriges Radio Värmland ”Kommunen sätter upp skylt – leder till hemligt turistmål”: https://sverigesradio.se/artikel/kommunen-satter-upp-skylt-leder-till-hemligt-turistmal?fbclid=iwy2xjawg1hrxlehrua2flbqixmaabhuer9ccmoypeuyqbzjz5ten9ayg8h9rjkovsj1pxv0zgmpvnunzx6isusw_aem_ilkbztzqbcv373tz7swvww
- Motion om att sätta upp en minnesplakett vid Sveders herr – som fungerade som en motståndscentral när nazisterna ockuperade Norge: https://www.arvikapartiet.se/2023/09/20/motion-om-att-satta-upp-en-minnesplakett-vid-sveders-herr-som-fungerade-som-en-motstandscentral-nar-nazisterna-ockuperade-norge/