Hoppa till innehåll
Hem » Kommunfullmäktige Arvika september 2024

Kommunfullmäktige Arvika september 2024

1. Allmänhetens frågestund 45:15

Ännu en gång ställer boende i Högvalta frågor om VA i Högvalta som visar att beslutet inte är fattat på ett korrekt underlag. Inga riktiga svar ges utan svaret är att kommunen ”måste” genomföra VA-projektet i sin helhet.

2. Interpellationsdebatt 59:12

3. Enkla frågor 59:21

Arvikapartiets Per-Anders Gävert ställde en fråga om kommunal konkurrens med näringslivet.

Osund konkurrens från kommunen har varit ett aktuellt ämne den senaste tiden. Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I kategorin “Konkurrens från kommunen” ligger Arvika kommun år 2024 på plats 278, vilket tyder på att ett antal företag anser att kommunen konkurrerar med näringslivet. Fråga till Peter Söderström (S). Vad gör Arvika kommun åt osund konkurrens?

I svaret på frågan berättade kommunalrådet Peter Söderström bland annat om det seminarium som Företagarna i Arvika ordnat med fokus på offentlig konkurrens med näringslivet där Sveriges främsta föreläsare inom ämnet, Stefan Sagebro – expert inom konkurrens, industripolitik och statsstöd samt Magnus Johansson – expert inom konkurrens och offentlig upphandling deltog. Det var bara ett problem. Ingen från det största politiska partiet i Arvika, Socialdemokraterna, deltog (!). Seminariet var annars välbesökt av såväl tjänstemän, politiker – alla utom en från oppositionen – och entreprenörer från Arvika och Eda.

Arvikapartiets Lars-Olof Gävert också några frågor på fullmäktigemötet. En fråga handlade om lokalt anpassad information om beredskap inför kris och krig, den andra om kommunens visselblåsarfunktion.

Länk: https://www.arvikapartiet.se/…/enkla-fragor-KF…

Båda frågorna fick ett svar att åtgärder kommer genomföras. Bra!

Information av Värmlands läns kalkningsförbund 1:36:37

4. Motion om att arrendera ut Ingestrands camping (ArvP) 2:13:40

https://www.arvikapartiet.se/…/Motion-att-arrendera-ut…

Arvikapartiet framförde bland annat: Arvikapartiet la den här motionen för att vi tycker att kommunen inte ska bedriva någon campingverksamhet, det är ingen av våra kärnuppgifter. Arvikapartiet är övertygad om att någon privat aktör kan bedriva verksamheten effektivare än kommunen. Kommunen ska inte bedriva näringsverksamhet som konkurrerar med det privata näringslivet. Det finns fyra partier i den här församlingen som tidigare motionerat om att campingen bör privatiseras, nämligen Centern, Moderaterna, Liberalerna samt KD, men då har det föreslagits att verksamheten skall säljas till privata intressen. Försäljning tycker vi är olämpligt, att helt släppa kontrollen över vår gemensamma pärla Ingestrand är förenad med risker, utan att vi kan göra något kan Ingestrand exempelvis förvandlas till en privat camp för tyska naturister som inte är öppen för allmänheten. Är verksamheten i stället utarrenderad är det vi som dikterar villkoren vilken verksamhet som får bedrivas på Ingestrand, nämligen camping riktad mot den breda allmänheten.

Nu har privatiseringsivrarna helt plötsligt helt bytt fot och vill att verksamheten skall bedrivas i ett kommunalt driftbolag! Att Centern bytt åsikt är föga förvånande sen man bytte block och man har även i andra frågor brutit med sina tidigare åsikter. Men att Arvikaalliansen, med Moderaterna i spetsen, helt bytt åsikt är faktiskt väldigt förvånande.

Det kom fram i debatten att Moderaterna som lagt sitt förslag om att bolagisera Ingestrands camping till ett kommunalt bolag strax efter vår motion skrevs, i steg två aviserar att sälja hela anläggningen. Det kräver då att en majoritet i den styrelse som tillsätts går med på detta. Bra att detta framkom.

Vi tror att vårt förslag med utarrendering är det självklara alternativet i stället för att ge sig in på bolagsbildande. Vår grannkommun Säffle arrenderar ut sin camping på Duse udde till det privata bolaget First camp för ett årligt arrende om 850 000. Enligt siffror från kommunen visar Ingestrand ett ekonomiskt överskott på blygsamma dryga 50 000 kr. Ingestrand är tämligen jämstor med Duse udde vad gäller campingtomter samt uthyrningsstugor. Arvikapartiet ser gärna för vår del att driften av Ingestrand hamnar hos någon lokal entreprenör, men den entreprenören skall absolut inte vara kommunen med politiker i styrelsen.

Tyvärr så blev beslutet att avslå motionen.

5. Kommunikationspolicy 2:28:47

6. Webbpolicy 2:30:51

7. Massmediapolicy 2:31:06

8. Sociala medier policy 2:31:25

9. Grafisk policy 2:31:41

10. Ansökan och förslag till ny belägenhetsadress för Skasås 1.70 2:31:57

11. Ansökan och förslag till ny belägenhetsadress för Tvärud 1.21 2:32:21

12. Länsstyrelsen i Värmlands län – Ny ersättare för ledamot i Kommunfullmäktige efter Hans Carlsson. Ny ersättare är Eva-Lena Evstrand Andersson (ArvP), för kännedom 2:32:45

13. Länsstyrelsen i Värmlands län – Ny ersättare för ledamot i Kommunfullmäktige efter Johan Lindén. Ny ersättare är Christer Nilsson (KD), för kännedom 2:33:04

14. Avsägelse av uppdrag som ersättare i Kommunfullmäktige, Ann-Catrine Westman (MP) 2:33:20

15. Interpellation om organisationsöversyn, Henrik Samuelsson (M) 2:33:37

16. Interpellation om nyttjande av lagändring gällande vräkning, Håkan Persson (SD) 2:34:02

17. Motion 2:34:25

18. Motion 2:34:50

19. Motion 2:35:03

20. Motion 2:35:20

21. Avsägelse 2:35:45